دمای رنگ یا CCT به بیان ساده
منابع نوری مختلف نورهای رنگی متفاوتی تولید می کنند. به عنوان مثال، یک شمع یک نور مایل به قرمز از خود ساطع می کند، در حالی که اشعه های خورشید ظهر دارای رنگ آبی هستند. این رنگهای مختلف را می توان با استفاده از یک عدد بیان کرد و این عدد به عنوان دمای رنگ شناخته می شود.
درک دمای رنگ، انتخاب رنگ نورپردازی را آسانتر و ظاهر و احساس مدنظر شما را به ارمغان می آورد.
دمای رنگ یا CCT
اساس اندازه گیری دمای رنگ را فیزیکدان معروف بریتانیایی لرد کلوین طی آزمایشی ابداع کرد او برای اینکار یک قطعه فلز کروی کاملاً سیاه را گرم کرد و با افزایش دما تغییرات رنگ را نشان داد. رنگهای منتشر شده از فلز کاملاً سیاه در اثر افزایش گرما به ترتیب شامل قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی، بنفش میباشد.
پس چنانچه دمای رنگ یک منبع نور پایین باشد رنگها به سمت زرد و نارنجی و چنانچه دمای رنگ منبع نوری بالا باشد رنگ اجسام یا طیف منتشره از همان منبع به سمت آبی یا بنفش متمایل میشود.
قابل ذکر است که دمای رنگ نشانگر گرمای لامپ نیست. در واقع به ما این امکان را می دهد که با استفاده از رنگ های گرم و سرد، ظاهر و احساس نور چگونه باشد.
ما برای احترام به فیزیکدان لرد کلوین، مقیاس اندازه گیری دمای رنگ را با حرف“K”یا کلمه “kelvin“ بعد از عدد مشخص می کنیم. برای مثال، دمای رنگ نور خورشید که رنگ سفید استاندارد را تولید میکند ۵۴۰۰ درجه کلوین است.
مقیاس دمای رنگ کلوین، این رنگها را از گرم به سرد یا کم به زیاد طبقه بندی می کند. با استفاده از این مقیاس ، می توانیم بفهمیم لامپ چه رنگی تولید می کند.
مقیاس دمای رنگ:
نمودار دمای رنگ کلوین برای جداسازی دماهای مختلف رنگ، در مقیاس 1,000 تا 10,000 تقسیم بندی می شود و معمولا برای روشنایی تجاری و مسکونی محدوده ی 2000K تا 6500K مورد استفاده قرار می گیرد، که در ادامه به آن می پردازیم.
به طور عامیانه مقیاس روشنایی به سه دسته تقسیم می شود که به شرح زیر میباشد:
در انتهای پایینی مقیاس روشنایی ، از 2000K تا 3000K را نور تولید شده “سفید گرم” مینامند و در ظاهر از نارنجی تا زرد متغیر است.
دمای رنگ بین 3100K تا 4500K به عنوان “سفید سرد” نامیده می شود. لامپهای این محدوده نور سفید خنثی تری از خود ساطع می کنند و حتی ممکن است کمی رنگ آبی داشته باشند.
بیش از 4500K تا 6500K ما را به دمای رنگ “سفید روشن” می رساند. لامپ های با دمای رنگ 4500K و بالاتر نوری به رنگ آبی – سفید را که تقلید از نور روز است، از خود ساطع می کند.
نقش دمای رنگ در زندگی:
دمای رنگ، مشخصه نور مرئی است که کاربردهای مهمی در نورپردازی، عکاسی، فیلمبرداری، انتشار، تولید و سایر زمینه ها دارد. و تسلط بر آن این امکان را به ما می دهد که بدانیم ظاهر و احساس نور تولید شده چه تاثیری بر ما و زندگی ما می گذارد.
پس مهم است که بدانیم، دمای منابع نوری که در محل کار یا زندگی ما وجود دارد، به چه میزان است. برای مثال، روشنایی محیط به دمای رنگ بسیار متفاوتی نسبت به فضایی که به کارهای دقیق اختصاص داده شده نیاز دارد.
برای همین، ما راهنمایی برای توضیح اینکه کدام فضا به کدام دمای رنگ نیاز دارد، تهیه کرده ایم تا به شما در تعیین دمای رنگ مناسب برای برنامه خود کمک کنیم.
قبل از هرچیزی قابل ذکر است که، انتخاب دمای رنگ به طور گسترده ای ترجیح شخصی است.
هر محدوده از دما، به یک اتاق احساس خاصی می دهد و به نوبه خود باعث می شود فرد داخل اتاق چیزها را متفاوت درک کند. بیشتر اتاقهای مسکونی با دمای رنگی گرمتر (نارنجی/زرد) روشن می شوند تا احساس آرامش ایجاد شود و اکثر اتاقهای تجاری با دمای رنگ سردتر (آبی/سفید) روشن می شوند تا محیطی هوشیارتر ایجاد کند.
♦ حال شما میتوانید بر این اساس دمای رنگ روشنایی خود را انتخاب کنید.
2700K-سفید گرم
این دمای رنگ بیشتر در خانه ها، رستوران ها و هتل ها استفاده می شود. زیرا درخشش گرم، شبیه غروب آفتاب دنج و جذاب است.
3000K -سفید نرم
دمای سفید ملایم هنوز گرما را فراهم می کند، اما کمی برای انجام کارها وضوح بیشتری دارد. این رنگ در حمام و فضاهای آشپزخانه رایج است.
3500K-سفید خنثی
رنگ سفید خنثی از نور طبیعی “وسط روز” تقلید می کند و برای فضاهایی که نیاز به هوشیاری دارند مانند فضاهای اداری و فروشگاه های خرده فروشی ایده آل است. این نور هنوز برای چشم ها، گرم و آسان است. اما فعالیت های متمرکز را تقویت می کند.
4100K -سفید سرد
وقتی محیطی به دقت بیشتری نیاز دارد، نور سفید خنک، ایده آل است. این رنگ روشنایی عمدتا در گاراژها و مغازه های مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا کارگران و مشتریان به روشنایی واضح تری نیاز دارند تا هنگام کار، تا حدودی جزئیات را به درستی مشاهده کنند.
5000K-سفید روشن
برخی از مکانها برای وضوح نهایی، به نور سفید بسیار روشن نیاز دارند. این فضاها شامل انبارها، استادیوم های ورزشی، بیمارستان ها و سایر صنایع است که برای انجام صحیح وظایف به روشن ترین نور نیاز است.
6500K-نور روز
این دمای رنگ، به صورت رنگ آبی/سفید ظاهر می شود و از نور طبیعی روز خورشید تقلید می کند. معمولاً برای کشاورزی در محیط داخلی، گلخانه و سایر اهداف کشاورزی استفاده می شود.
همانطور که متوجه شده اید، مقیاس دمای رنگ هنگام انتخاب یک روشنایی می تواند بسیار مهم باشد و به طرز چشمگیری احساس یک اتاق یا فضا را تغییر دهد.
پس برای افزایش بهروری در هر مکان و محیطی به محدوده ای از دمای رنگ نیاز داریم و دمای رنگ اشتباه می تواند بر کیفیت کار تأثیر بسزایی بگذارد.
( برای تعیین دمای رنگ مورد نیاز، نوع فعالیتی را که در آن فضا انجام می شود یا نوع احساسی که می خواهید منتقل کنید را در نظر بگیرید )
اگر به دنبال یک لامپ LED سفید کم هزینه و با کیفیت خوب هستید. شاید متوجه آن نباشید، اما لامپ ها در طیف وسیعی از دمای رنگ تولید می شوند. دمای رنگ نوری که انتخاب می کنید می تواند به ایجاد حال و هوای خاصی در فضای زندگی شما کمک کند، یا حتی شما را در محیط اداری کارآمدتر کند.
قانون طلایی این است که دمای رنگ را همیشه قبل از هزینه کردن بررسی کنید. دمای رنگ روی بسته بندی یا برگه اطلاعات محصول قید می شود.
شرکت دیولایت نیز از این قانون پیروی میکند، شما با توجه به دانشی که از این مقاله بدست آوردید، میتوانید تمامی محصولات را با دمای رنگ مورد نیاز خود تهیه کرده و به نتیجه ی مطلوب خود برسید.
ما را در بهبود کیفیت مطالب همراهی کنیداگر اطلاعاتی دارید که تکمیل کننده این مقاله باشد، در بخش پیشنهادات و انتقادات برای ما ارسال کنید
error: کپی رایت نیازمند مجوز است